top of page
defne aardbeving.jfif

LAATSTE NIEUWS

Hoop is waar ons hart is

De teams van Buurtcanvas, Stichting Turkse Kultuur en Kunst en ECCA Foundation hebben een samenwerkingsverband gevormd door een inzamelactie te starten voor de slachtoffers in Hatay/Turkije. Alle bovenstaande stichtingen hebben direct contact met de slachtoffers van de aarbeving in Hatay. Zie hieronder de laatste ontwikkelingen.

Nieuws : Welcome

NIEUWS

koning en voorzitter.jpg

ONTMOETING MET KONING EN BURGEMEESTER VAN DEN HAAG

15 februari 2023

Op 14 februari 2023, in het Vadercentrum van Laak, Den Haag heeft ons voorzitter, Hasan Sahin, gesproken met Koning Willem Alexander en Burgemeester Jan van Zanen. Het gesprek ging over de aardbeving in Turkije en ons wederopbouw project voor provincie Hatay; 'Daphne: beschaving opnieuw'. Het project concentreert zich op het oprichten van zelfredzame gemeenschappen d.m.v. te focussen op efficiënte en effectieve manieren van huisvesting zoals: containers en 3D huizen printers. Wij willen de Koning en burgemeester van harte bedanken voor hun aandacht en medeleven.

Hasan Sahin, de voorzitter van de ECCA Foundation, heeft recentelijk een belangrijke ontmoeting gehad met Koning Willem Alexander en burgemeester Van Zanen van Den Haag. De ontmoeting vond plaats in het Vadercentrum in Laakhavens en had als onderwerp de aardbeving die recentelijk plaatsvond in Turkije, met name in Hatay (Defne, Antakya en Samandag).

Tijdens de ontmoeting werd er gesproken over de noodzaak om post-aardbeving communities opnieuw op te bouwen en te ondersteunen. Daarvoor heeft de ECCA Foundation het project 'Daphne: beschaving opnieuw' ontwikkeld. Het project richt zich op het bouwen van gemeenschappen met behulp van containers, 3D-huizenprinters, scholen en ontwikkelingscentra voor werkgelegenheid.

De ontmoeting was een belangrijke stap in het realiseren van het project. De koning en burgemeester waren zeer geïnteresseerd in het idee. Ze gaven aan dat het belangrijk is om de getroffen gemeenschappen te helpen bij het herstellen van hun leven na deze ramp. Koning Willem Alexander benadrukte dat het een goede methode is die Stichting STKK en ECCA Foundation gebruiken, door zowel vrijwilligers en organisatoren in Nederland als in Turkije te hebben, om het project te verwezenlijken.  

Hasan Sahin sprak na de ontmoeting zijn dankbaarheid uit voor de interesse en steun van de koning en de burgemeester. Hij gaf aan dat het een belangrijke stap is in het realiseren van het project en het helpen van de getroffen gemeenschappen in Turkije. Het project zal in de toekomst hopelijk meer steun krijgen en kunnen worden uitgebreid naar andere gebieden die door rampen zijn getroffen.

Met het project 'Daphne: beschaving opnieuw' laat Stichting Turkse Kunst en Kultuur en de ECCA Foundation zien dat ze zich inzetten voor het herstel van gemeenschappen na rampen en dat ze innovatieve oplossingen bieden voor de wederopbouw. We wensen hen veel succes bij het realiseren van dit belangrijke project.

burgemeester hasan 2.jfif

NEWS TITLE

July 12, 2025

Burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen praat met onze voorzitter Hasan Sahin (derde persoon van rechts) over ' Project Daphne: beschaving opnieuw'.

IMG_0631.jpg

AARDBEVING UPDATE

02-03-2023

Onze teamleden, Derin Sahin en Freya Scharrelman, zijn terug in Nederland. Hieronder is een kort verslag te vinden over de situatie in Turkije. 

Inflatie en prijsstijging

De huurprijzen in Turkse steden waar aardbeving slachtoffers worden opgevangen zijn verviervoudigd. Er zijn weinig tot geen producten te vinden in de winkels omdat alles leeg verkocht is. Er is een ongekende prijsstijging van voedselproducten. 

Samenwerking met NGO's

Momenteel werken we samen met NGO's zoals Cagdas Yasami Destekleme Dernegi en Kadin Hekimler Egitime Destek Vakfi. Beide organisaties geven studiebeursen aan kinderen en jongeren die hun ouders verloren hebben tijdens de aardbeving. Door onze referenties komen studenten in contact met de bovenstaande NGO's. Deze NGO's geven 1500 Turkse lira per maand aan 15 studenten dankzij onze bestuurslid Derin Sahin. 

Logistiek hulp

Er is contact gelegd met motorteams in Hatay die de goederen vervoeren. Logistiek in Hatay bestaat momenteel voornamelijk uit motors en scooters omdat geen auto's de stad in kunnen komen. Wij voorzien deze burgerinitiatieven van benzine en repairekits om spullen te blijven vervoeren naar mensen die vastzitten in het getroffen gebied. 

Inkoop 

Het volgende is ingekocht voor de mensen in Mersin en Hatay: 

mondmaskers, kussens, zeep, tandenborstels, natte doekjes, bio degradable ontlasting zakken, draagzakken om spullen uit huizen te dragen en op te slaan, eau de cologne, desinfectiemiddelen, werkhandschoenen,  zaklampen, projectoren, powerbanks, koffie, thee, ondergoed, kleding, teasers en pepperspray voor bescherming tegen dieven en plunderaars. 

Mersin als hulp Hub

Als hub wordt de stad Mersin gebruikt. Hier dient onze ambassadeur Fuat Deniz  als coördinator. Alles wordt ingekocht en verstuurd naar het centrum van Mersin. Hier is er een groep gevormd die continu werkt aan inkoop en logistiek. Tevens worden mensen uit bepaalde professies geholpen om opnieuw hun banen te kunnen uitvoeren: accountants, studenten, zusters, dokters, horeca en leerkrachten. 

Tenten en radiatoren worden in beslag genomen door AFAD, de overheidshulpinstelling die een monopolie wilt op hulpverlening. Daarom verzenden wij momenteel geen tenten en radiatoren. 

Calculator

WERK AAN DE WINKEL: STKK HELPT BIJ HET OPENEN VAN EEN ACCOUNTANCY BUREAU IN MERSIN, TURKIJE

21 februari 2023

Op 19 februari 2023 is het bekend geworden dat Stichting STKK en ECCA Foundation een accountancy bureau openen in de stad Mersin. De accountancy bureau wordt geopend voor de slachtoffers die van Hatay naar Mersin geëvacueerd zijn. Na vele gesprekken werd het bekend dat enkele getroffenen een accountancy bureau hadden in Hatay. Vervolgens werd het bekend dat de eigenaar van deze bureau vele monden voedde in zijn directe omgeving. Om de zelfredzaamheid en weerbaarheid van de getroffen te vergroten is er besloten vanuit Stichting STKK om een accountancy bureau te openen. De sociale netwerk van beide stichtingen is ingeschakeld om dit te verwezenlijken. Binnen twee dagen is er een ingerichte ruimte gevonden die gratis verhuurd wordt aan de getroffenen tot dat ze weer zelfredzaam zijn. Wij zijn ontroerd door de solidariteit die de mensen in Turkije momenteel tonen.

Mersin sitecore.jpg

ECCA FOUNDATION STUURT BESTUURSLID EN PROJECT MANAGER NAAR HATAY

January 22, 2025

Bestuurslid van ECCA Foundation, Derin Derya Sahin, en project manager, Freya Scharrelmann, zijn op dinsdag 14 februari afgerezen richting Hatay. Zij hebben het reeds gedoneerde geld persoonlijk meegenomen en afgeleverd bij de slachtoffers van de aardbeving. Momenteel is ons team in Turkije de gelden en de sociale opvangnetwerk van Stichting STKK en ECCA Foundation aan het coördineren. De groep 50 mensen die een community gevormd hadden in gemeente Defne, provincie Hatay, zijn verplaatst naar de stad Mersin. Momenteel worden allerlei inkopen gedaan om het leven van de slachtoffers te vergemakkelijken.

Teacher Helping Student

INZAMELINGSACTIE VOOR STUDENTEN IN TURKIJE

21-02-2023

Secretaris van Stichting Turkse Kultuur en Kunst, Edip Bagdadi, is op 16 februari 2023 een inzamelingsactie gestart voor getroffen studenten in Turkije. Het doel is om, na een wereldramp als deze, studenten te helpen om verder te studeren. Want zij blijven de toekomst. 

De recente aardbeving in Turkije heeft talloze families getroffen en hun leven voorgoed veranderd. Veel studenten hebben het ook zwaar te verduren gehad, met verlies van huizen, bezittingen en familieleden. Om deze studenten te helpen, heeft de Stichting ECCA een donatieactie gelanceerd om hen te ondersteunen bij de kosten voor hun studie en levensonderhoud.

Edip Bagdadi, een leraar en initiatiefnemer van de actie, heeft zelf de aardbeving van 1999 meegemaakt en weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het is om hulp te bieden aan de slachtoffers. Hij heeft zich ten doel gesteld om ten minste 3 studenten een jaar lang te helpen en hoopt dat meer mensen zullen bijdragen aan deze nobele zaak.

"Als kind van een familie die het financieel niet breed had, heb ik ervaren wat het betekent om in Turkije te studeren", zegt Bagdadi. "Ik weet dat het leven van deze studenten al moeilijk genoeg was, en na de aardbeving is het nog erger geworden. Ik wil graag iets terugdoen en hen helpen om hun studie voort te zetten en een betere toekomst op te bouwen."

De Stichting ECCA accepteert donaties van alle bedragen, en het geld zal rechtstreeks naar de studenten worden overgemaakt om hun studie en levensonderhoud te ondersteunen. Donaties kunnen worden gedaan via een bankoverschrijving of maandelijkse incasso-opdracht.


Het rekeningnummer van de Stichting ECCA is NL65 BUNQ 20673557 24, met als omschrijving 'Help Aardbeving Studenten' of kortweg 'HAS'.

"Uw donatie kan een aanzienlijk verschil maken in het leven van deze studenten", zegt Bagdadi. "Alle hulp is welkom en we zullen elke cent verantwoorden. Ik dank u bij voorbaat voor uw hulp en steun aan deze studenten in nood."

Met deze donatieactie biedt Stichting ECCA een praktische en doelgerichte manier om bij te dragen aan de wederopbouw van getroffen gemeenschappen. Het is een kans voor mensen om hun solidariteit te tonen en samen te werken aan een betere toekomst voor iedereen.

60443310_2329467707323813_1783561255009648640_o.jpg

DE KRACHT VAN DE VROUWEN KUNST ACADEMIE

21-02-2023

De Vrouwen Kunst Academie is een initiatief van Stichting Turkse Kuluur en Kunst (Buurt Canvas) om kunst toegankelijk te maken voor vrouwen.  Op deze manier wilt Buurt Canvas langdurige gemeenschappen vormen in verscheidene wijken in Nederland zodat sociale cohesie en buurtbetrokkenheid floreert. Onze deelnemers kennen ons al jaren waardoor we elkaar als familieleden beschouwen. Deze band is niet misplaatst, want de deelnemers van de Vrouwen Kunst Academies in Laak Centrum en Laakhavens hebben ons enorm geholpen bij de geldinzamelingsactie voor de slachtoffers van de aardbeving in Hatay/Turkije. Wij willen laten weten dat we enorm zijn ontroerd door de solidariteit die onze deelnemers hebben laten zien. Bedankt voor al jullie hulp dames en tot de volgende les.

hasan kunst 3.jfif

KUNSTWERK HULPBETUIGING VOOR AARDBEVING TURKIJE

21 februari 2023

Op woensdag 15 februari 2023 heeft kunstenaar Hasan Sahin een collectieve en interactieve kunstwerk gemaakt in het Vadercentrum te Laak, Den Haag. Het Vadercentrum, een zeer actieve buurthuis met als directeur Bilal Sahin, heeft een benefietavond georganiseerd om de slachtoffers in Turkije te helpen. Tijdens deze actie heeft kunstenaar en voorzitter van Stichting STKK, meneer Hasan Sahin, twee Groenlinks gemeenteraadsleden ontmoet. Na een gezellige doch vruchtbare gesprek hebben de raadsleden laten weten dat ze het wederopbouw project van stichting STKK en ECCA steunen.  Wij danken de twee gemeenteraadsleden van Groenlinks voor hun betrokkenheid en hulp.

Little Girls Walking

HULP VAN NOVA (4 JAAR) AAN SLACHTOFFERS IN TURKIJE

21-02-2023

Op 12 februari 2023 is DOK-beheerder, Wesley Zuijdam, in Haarlem in samenwerking met Stichting Turkse Kultuur en Kunst een inzamelingsactie begonnen voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije. Onze bestuurssecretaris, Edip Bagdadi, diende als coördinator voor deze actie. We vroegen Wesley waarom hij deze actie gestart was. Als antwoord gaf hij dat zijn dochter Nova van vier jaar oud, kinderen op tv had gezien die geraakt zijn door de aardbeving. Nova overtuigde vervolgens haar vader om actie te ondernemen om de kinderen in de getroffen gebieden te helpen. Nova's gevoel voor medeleven, ongekende empathische vermogen en betrokkenheid heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat er in Haarlem een inzamelingsactie opgestart is. Er zijn talloze spullen zoals kleding, essentiële middelen voor kinderen en speelgoed ingezameld. Mustafa Özal, opbouwwerker bij DOCK heeft aangeboden om een logistieke kanaal te regelen om de spullen naar Turkije te brengen. Wij danken Nova, Wesley, Mustafa en Edip van harte voor deze initiatief.

Rabobank-2021.jpg

RABOBANK START HULPACTIE DOOR AMBASSADEUR VAN STICHTING STKK EN ECCA FOUNDATION

14-02-2023

Als ambassadeur van Stichting Turkse Kultuur en Kunst en ECCA Foundation heeft Leroy Spierenburg de aardbeving in Turkije onder de aandacht gebracht bij de Rabobank. Spierenburg is zelf werkzaam bij de Rabobank als Teamlead Support Banking. Dankzij zijn bedachtzaamheid en betrokkenheid bij de aardbeving in Turkije, is de Rabobank intern een inzamelingsactie begonnen. De Rabobank heeft tevens besloten dat drie maanden geen transactiekosten voor overboekingen naar Turkije worden berekend. Wij danken de Rabobank voor de genomen acties en het getoonde medeleven.


"Ik ben vooral trots dat ik werk voor een organisatie die zoveel betrokkenheid en inzet heeft getoond om de slachtoffers van de aardbeving in Turkije te helpen", zegt   Spierenburg. "Tevens wil ik mijn collega's bedanken voor hun medeleven en support". 

Ezgi radio.jfif

AMBASSADEUR EZGI SAHIN OP RADIO WEST OVER DE AARDBEVING IN TURKIJE

21 februari 2023

Op woensdag 15 februari 2023 heeft Ezgi Sahin, Docent HRM op de The Hague University of Applied Sciences, gesproken op Radio West. Ezgi bracht de gruwelijkheden van de aardbeving onder de aandacht van de luisteraars.

Image by Mateus Campos Felipe

'DAPHNE: BESCHAVING OPNIEUW!', HET WEDEROPBOUW PROJECT VOOR DEFNE, ANTAKYA EN SAMANDAG!

19 februari 2023

Stichting Turkse Kultuur en Kunst (STKK) en de ECCA Foundation slaan de handen ineen om te werken aan de wederopbouw van de gemeenten: Defne, Antakya en Samandag in de provincie Hatay die zwaar getroffen zijn door een aardbeving."Project Daphne: beschaving opnieuw", richt zich op het opbouwen van responsieve gemeenschappen die zelfstandig kunnen overleven en begint met het zorgen voor huisvesting in vorm van containers en 3d geprinte huizen.


De STKK, die zich sinds 1984 bezighoudt met het opbouwen van responsieve gemeenschappen in achterstandswijken in Nederland door middel van sociaal-culturele en kunstzinnige activiteiten, wil met dit project zorgen dat de getroffen gemeenschappen weer opbloeien.

De ECCA Foundation, die sinds 2020 sociaal-culturele en maatschappelijke projecten organiseert om participatie, integratie en emancipatie op Europees niveau te ondersteunen, richt zich vooral op het verbinden van passies en talenten van mensen aan informele en formele netwerken om zo voor cross-sectorale samenwerkingen te zorgen.

Het project "Project Daphne: beschaving opnieuw" is het resultaat van de samenwerking tussen deze twee stichtingen en heeft als doel om de wederopbouw van Defne te realiseren en ervoor te zorgen dat de gemeenschappen zelfstandig kunnen overleven. Het is een prachtige kans om te laten zien wat er kan gebeuren als mensen met verschillende achtergronden en vaardigheden samenwerken voor een gemeenschappelijk doel.

Image by Jens Aber

HOE IS HET OM TE LEVEN IN EEN RAMPGEBIED? ONZE CONTACTEN HEBBEN HET VOLGENDE GEZEGD:

January 22, 2025

Het is alsof je wereld nooit heeft bestaan. De steden die je bezocht zijn er niet meer. Ziekenhuizen, het stadhuis, bekende gebouwen, bruggen en scholen zijn stof geworden. Geroep, gekreun en gekrijs. Zo vinden de geluiden van pijn en hopeloosheid hun weg naar de buitenwereld. Terwijl je probeert te ontsnappen aan de aardschokken, bedek je je oren
In vriezende kou, met gekneuzde vingers en bloedende handen probeer je schutting te vinden. Het is een moment dat voor altijd in je ziel is ingeslagen.
In een verlammende shock wil je het geloven, zien, ruiken noch horen. Familieleden, vrienden en kennissen leven niet meer, worden vermist of hebben alles verloren. Communicatielijnen zijn dood. Er is geen elektriciteit, geen gas, niets. Je zit in een miljoenen stad waar mensen zonder: eten, drinken en warme kleding ronddwalen.
Het is 48 uur geleden terwijl de hel losbarste. Geen hulptroepen te bekennen. Hoofdwegen, havens en luchthavens zijn ontoegankelijk. Baterijen van meeste telefoons raken op. De kou eist zijn tol. Niemand is veilig.
Nu moet je schutting vinden in een stad zonder daken. Overleef.

defne.jpg

EERSTE CONTACT 50 OVERLEVENDEN IN DEFNE/HATAY IS GELEGD

December 12, 2025

Op het adres Turunc mahallesi, Ziyaret sokak 51, Defne/Antakya hebben 50 overlevenden een kamp gemaakt. Ze hadden geen water, voedsel en elektriciteit. De overlevenden waren als het ware opgesloten op een heuvel. Onbereikbaar voor de hulpdiensten en de lokale bevolking. Vandaag, om 17:13 wist Mehmet Ali Nuraydin de overlevenden te bereiken. De eerste levensbehoeften zijn al uitgedeeld. Momenteel zijn ze op zoektocht naar benzine. Volgens onze contacten mag niemand benzine meer dan 300 Turkse Lira kopen. Omdat hulp uitblijft is het organiseren van kleine, lokale evacuatie acties het meest practische en realistische om te organiseren. Ontsnappen uit Hatay is momenteel prioriteit.

Nieuws : News
bottom of page